Fotografie, beelden en glaskunst Museum Nagele.jpg

3 maart t/m 29 mei 2022:

Expositie: 

Fotografie, beelden en glaskunst

 

In Museum Nagele

 

Met een aantal van mijn glaskunstwerken.

In combinatie met foto's van Alef Starreveld en beelden van Johan van de Kroon.

Praktische informatie:

AdresRing 23, 8308 AL Nagele

Openingstijden: donderdag t/m zondag van 13:00-17:00 uur 

 

Geweest:

LED - Licht En Donker

Expositie glaskunst op LED-licht

 

De Compagnie, Noordkade, Veghel

Tot en met 10 april 2022

Liesbeth Boon Glaskunst op LED-licht

Glaskunst in silo’s

De Noordkade, ooit een fabriek waar veekoeken werden gemaakt, is tegenwoordig een hotspot voor kunst en cultuur, eten en ontspanning. In de zogeheten Wiebenga silo van deze voormalige veevoerfabriek in Veghel (Noord-Brabant) exposeerde ik samen met andere Master-Glasskunstenaars glaskunst op LED-licht. De letterlijk in het donker schitterende werken kwamen in de hoge betonnen schachten prachtig tot hun recht!

 

Ontwerpen op LED

De groep beeldende kunstenaars had zichzelf de opdracht gegeven om voor de expositie een of meer werken te maken op LED-licht en daarmee te laten zien wat voor mogelijkheden monumentaal (vlak)glas allemaal heeft. Gekozen is voor een vast formaat LED-verlichting van 60 x 60 cm. Verder was iedere kunstenaar volledig vrij in onderwerpkeuze en uitvoering. Dat heeft geleid tot heel persoonlijk en divers werk waarin allerlei glasbewerkingstechnieken zijn gecombineerd, zoals glas in lood, appliqué, glasfusing, zandstraaltechniek, graveertechniek, brandschildering en powderprinting.

Voor wie gewend is om glas voor daglicht te maken, is het ontwerpen op LED-licht een aparte uitdaging. Het kale licht van een LED-plafondplaat geeft namelijk niets cadeau. Bij de glaskeuze en glasbewerking moet daar dus rekening mee gehouden worden. Mooi meegenomen is dat deze kunstwerken gewoon aan de muur kunnen hangen, en je niet afhankelijk bent van daglicht.

Master-Glasskunstenaars

De Master-Glasskunstenaars studeerden aan de Master-Glassopleiding in Tilburg, een postacademische opleiding voor monumentaal glas. Deze opleiding, die heeft bestaan van 2002 t/m 2017, is ontstaan uit een behoefte aan een goede (HBO)opleiding in Nederland op het gebied van monumentale glaskunst. In tegenstelling tot de wederopbouwperiode van vlak na de Tweede wereldoorlog was er in Nederland in de jaren daarna niet veel animo meer voor monumentale kunst in het algemeen en glaskunst in het bijzonder. De aandacht ging vooral uit naar het restaureren van monumentaal glas, waaronder veel kerkramen.

 

De kleine particuliere (post)academie in Tilburg specialiseerde zich in oude en eigentijdse vlakglastoepassingen in de architecturale setting en in autonoom werk in glas. Sibylle Gielen, die zelf heeft gestudeerd aan de Fachhochschule Niederrhein in Krefeld (Duitsland) gaf samen met andere vakspecialisten vorm en inhoud aan de opleiding.

De Master-Glassopleiding in de oude vorm is in 2017 gestopt. Het stokje is overgedragen aan de Masters die de kennis weer doorgeven. Zij zijn gevestigd in verschillende delen van Nederland en hebben ieder ook weer hun eigen specialisaties. Kennis maken met de kunstenaars? Zie www.master-glass.nl

 

Deelnemende kunstenaars

Anja van Aalen, Astrid Ballijns, Liesbeth Boon, Evelien de Bruijn, Titia Felderhof, Dagmara Gielen-Bernacka, Sibylle Gielen, Wim Gielen, Erwin Kuunders, Mieke Manders, Monique Vaes, Susanne Vreeburg

Deze werkstukken van mij waren te zien:

 

Met onbekende bestemming, 2020

Gefused en gebrandschilderd glas in lood in combinatie met tot bollen gehamerd lood

60 x 60cm

 

 

 

 

 

Weemoed, 2020

Gefused en gebrandschilderd glas in lood in combinatie met powderprint en appliqué

60 x 60 cm 

 

 

 

 

 

Putto, roofvogel en vliegend tapijt, 2021

Gefused en gebrandschilderd glas in lood in combinatie met powderprinting

60 x 60 cm

 

 

 

 

 

Loophole, 2021

Gefused en gebrandschilderd glas in lood in combinatie met powderprinting

60 x 60 cm

Toelichting

In totaal heb ik vier glas-in-loodpanelen gemaakt: Met onbekende bestemming; Weemoed; Putto, roofvogel en vliegend tapijt; Loophole, in deze volgorde. Ze zijn eigenlijk alle vier studies, elk op hun eigen manier. Dat geldt zowel voor het werken op LED-licht als voor het thema en de toegepaste techniek.

 

LED-licht is kaal en vlak in tegenstelling tot daglicht waar je te maken hebt met veranderend licht en de omgeving. De kleur en structuur van het glas manifesteren zich op LED-licht heel anders. Daar moet je bij je ontwerp dus rekening mee houden.

60 x 60 cm is een prettig formaat om mee te experimenteren, niet te groot, niet te klein. In al mijn werken is gefused glas gebruikt, gecombineerd met brandschilderwerk, hotglass-painting en/of powderprinting.

 

Ik houd van tekenen, vormen, patronen van behang of textiel. En sfeer. Daar zit niet altijd een verhaal achter, soms kijk ik puur naar wat kleuren, vormen en materialen met elkaar doen. Soms ben ik uren bezig met al het glas dat ik tot mijn beschikking heb naast elkaar te leggen op het LED-licht en ondertussen groeit het idee. Ik pak vervolgens papier, ga tekenen, schilderen, knip, plak, schuif, scheur en verscheur (ja dat ook…).

 

De vier werken hebben met elkaar gemeen dat ze over ruimte gaan. Ruimte of diepte, de letterlijke ruimte of de ruimte in mijn hoofd: kan ik ergens ontsnappen uit dat vierkant? Of duik ik erin? Met andere woorden: vlucht ik of reis ik naar binnen? Of is de reis naar binnen een vlucht?

Het werk Met onbekende bestemming gaat over de microwereld en de kosmos. Beide lijken oneindig, zowel in het kleine als het grote.

Met Weemoed zit ik dicht op het onbestemde gevoel van deze tijd.

In Putto, roofvogel en vliegend tapijt heb ik de ruimte gezocht in de contrasterende kleuren, een methode die ik in het vierde werk Loophole nog meer heb onderzocht.

Met onbekende bestemming
Weemoed
Putto, roofvogel en vliegend tapijtjpeg
Loophole