Restauratieproject

Van glas-in-loodpanelen in art-decostijl

Ben je benieuwd hoe oud glas in lood gerestaureerd wordt en wat daar allemaal bij komt kijken?

Blader dan door mijn fotoalbum!

Excursie Glas in Beton

 

Op donderdag 21 november 2019 heb ik in samenwerking met Stipglas (Tilburg) een rondleiding gegeven in Rotterdam, waar we drie bijzondere locaties met glas-in-betonramen hebben bezocht. Dat waren stuk voor stuk bijzondere gebouwen met fraaie glaskunst uit de wederopbouwperiode van vlak na de Tweede Wereldoorlog. We hebben de ramen bewonderd in de Dominicuskerk: grote glas-in-betonwanden van Berend Hendriks die vele gevelontwerpen heeft gemaakt in deze techniek. In het Hofpleintheater hebben we een zeer kleurrijk 3D-gevelontwerp boven de entree van Karel Appel gezien en tot slot een all-over gevelplastiek van Louis van Roode aan het trappenhuis van het voormalige Stationspostkantoor. In de hele gevel waren kleurrijke mozaïekachtige glas-in-betonramen verwerkt. 

 

glas in beton

Na de Tweede Wereldoorlog werd de glas-in-betontechniek als een van de modernste monumentale glastoepassingen geïntroduceerd. De techniek is – in de vorm van het Arabische glas in stucco – feitelijk al eeuwenoud, maar tijdens de wederopbouwperiode (1945-1965) experimenteerden een aantal kunstenaars weer met het glazen ‘mozaïekraam’. Kunstenaars als Berend Hendriks, Louis van Roode en Karel Appel werkten de techniek uit tot complete plastische gevelontwerpen.

 

Na de wederopbouw is deze techniek nauwelijks nog toegepast. Sterker nog: vele monumentale kunstenaars zagen hun werk nog tijdens hun leven gesloopt worden. Glas in beton werd een bijna vergeten techniek. Maar ondanks die rigoureuze afbraak hebben wij gelukkig nog deze prachtige voorbeelden van glas in beton kunnen zien!

De foto's hieronder geven een impressie!

Glasappliqué in betonnen gevelstructuur, Karel Appel; Hofpleintheater Rotterdam (foto: Katrijn Kuypers)
Gevelplastiek met glas in beton, Station
Trappenhuis Stationspostkantoor

Gebrandschilderd glasappliqué

voor hal en voordeur

 

Een voorbeeld van een moderne toepassing van glas in architectuur: een gebrandschilderd glasappliqué voor een hal en voordeur. Een glasappliqué is gelijmd glas op glas. Met deze techniek kun je grote oppervlakken lijmen. Mooi voor wie van kleurvlakken houdt en minder van het loodpatroon in een glas-in-loodraam!

Liesbeth Boon: gebrandschilderd glasappliqué, 2019
Liesbeth Boon: ontwerp glasappliqué voor hal en voordeu