Nationaal Glasmuseum Leerdam

 

Lingedijk 28 - 30, 4142 LD Leerdam

De tentoonstelling is verlengd tot t/m 10 november 2019

 

Open:

dinsdag t/m zaterdag 10:00 - 17:00 uur

zondag 12:00 - 17:00 uur

donderdag 30 mei (Hemelvaartsdag) 12:00 - 17:00 uur

Zondag 9 en maandag 10 juni (Pinksteren) 12:00 - 17:00 uur

'Glas in zicht' is een tentoonstelling over het 'alledaags' decoratief glas in kozijnen, deuren en ramen, maar ook het zogenaamde 'bouwglas' in Nederland vanaf ca. 1850.

Beeldend kunstenaars, waaronder ik zelf, laten daarbij enkele hedendaagse toepassingen zien van monumentaal vlakglas, in de vorm van maquettes, glaspanelen, foto's en voorbeelden van moderne technieken.

Meer informatie over de tentoonstelling kun je vinden op de website van het museum:

             

Excursie Glas in Beton

Donderdag 21 november 2019 - 11.00 tot 16.00 uur

Op donderdag 21 november 2019 organiseert Stipglas (Tilburg) in samenwerking met mij een excursie naar Rotterdam, waar ik je graag een 3-tal bijzondere voorbeelden van glas in beton laat zien.

 

glas in beton

Na de Tweede Wereldoorlog werd de glas-in-betontechniek als een van de modernste monumentale glastoepassingen geïntroduceerd. De techniek is – in de vorm van het Arabische glas in stucco – feitelijk al eeuwenoud, maar tijdens de wederopbouwperiode (1945-1965) experimenteerden een aantal kunstenaars weer met het glazen ‘mozaïekraam’. Kunstenaars als Berend Hendriks, Louis van Roode en Karel Appel werkten de techniek uit tot complete plastische gevelontwerpen.

 

Na de wederopbouw is deze techniek nauwelijks nog toegepast. Sterker nog: vele monumentale kunstenaars zagen hun werk nog tijdens hun leven gesloopt worden. Glas in beton werd een bijna vergeten techniek. Maar ondanks die rigoureuze afbraak zijn er gelukkig nog een paar prachtige voorbeelden van glas in beton bewaard gebleven!

Kosten: € 37,50 incl. entree en een kopje koffie/thee met iets lekkers; excl. vervoer naar en van Rotterdam.

De te bezoeken objecten zijn alle op loopafstand. Halverwege de route is er een rustmoment met een kleine versnapering.

 

Aanmelden: bel 013-5356186 of mail naar stipglas@stipglas.com

www.stipglas.com

Gebrandschilderd glasappliqué

voor hal en voordeur

 

Mijn laatste project sluit mooi aan bij de tentoonstelling in Leerdam. Het laat een moderne toepassing zien van glas in architectuur: een gebrandschilderd glasappliqué voor een hal en voordeur. Een glasappliqué is gelijmd glas op glas. Met deze techniek kun je grote oppervlakken lijmen. Mooi voor wie van kleurvlakken houdt en minder van het loodpatroon in een glas-in-loodraam!

Arkansasdreef 20, 3565 AR Utrecht

 

  • LinkedIn Clean