top of page

 

 

 

Glas in lood

Glas in lood is een eeuwenoude techniek waarbij gekleurde of gebrandschilderde stukken glas volgens een patroon worden gesneden en in loodprofiel gezet. Op de kruispunten wordt het lood vast gesoldeerd. Om het raam waterdicht te maken en stevigheid te geven, wordt het gekit.

 

Foto rechtsboven: restauratie van glas in lood

Glasappliqué         

Bij glasappliqué wordt glas op glas gelijmd. Deze techniek is vooral handig bij grote oppervlakken of als je wilt ontwerpen zonder loodlijnen.

 

 

Brandschilderen

Brandschilderen werd net als glas in lood al in de Middeleeuwen toegepast. Hierbij wordt met glasverf een voorstelling aangebracht op glas dat daarna wordt gebrand in de glasoven.

Eerst gebeurde dat alleen met zwarte, grijze of bruinige tinten (de zogenaamde grisailles). Daarmee kun je mooie lijnen, schaduwen en patronen maken.

Later werden ook gekleurde glasverven, de emailles, gebruikt.

 

Fusen

Bij fusen worden laagjes glas op hoge temperatuur in de glasoven samengesmolten. Je kunt het glas volledig met elkaar laten versmelten (Full Fuse) of het alleen aan elkaar vastsmelten (Tack Fuse).

Ook kun je een (bewerkte) glasplaat in de glasoven vormen door het in of over een mal te laten smelten, het zogenaamde slumpen.

Powderprinting

Powderprinting is een vorm van zeefdrukken met glasfritten op glas. In plaats van bijvoorbeeld inkt wrijf je fijn glaspoeder door de zeef. Zo kun je bij glasfusing afbeeldingen, foto's en teksten op glas overbrengen en versmelten.

 

 

Glascasting

Glascasting is het vormsmelten van glas in een mal. Je maakt een mal van een voorwerp dat je in glas wilt gieten. De holle vorm laat je in de oven vollopen met glas.

 

 

Glas in beton

Voor deze techniek worden dikke glastegels gebruikt. De stukken glas worden gesneden, gezaagd of gekapt en daarna in beton gegoten.  Glas in beton werd veel toegepast in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw.

Meer weten? Lees mijn afstudeerscriptie:

(Afstudeerscriptie Master-Glass, Tilburg, februari 2017)

Achterglasschildering

Schildering op de achterkant van het glas waarbij je omgekeerd werkt. Eerst worden de details aangebracht die je op de voorgrond ziet en als laatste schilder je de achtergrond daar overheen. Als het klaar is, kijk je aan de voorkant door het glas heen naar de afbeelding. 

Technieken

Gebrandschilderd glasapplique
Glascasting: knoflookbol
Glas-in-betonpaneel
Achterglasschildering
bottom of page